ניסוח המלצות נטולות מטען מגדרי

יש לכם.ן סטודנט.ית מעולה? התבקשת לכתוב מכתב המלצה עבור חוקר.ת? כדאי להימנע מהטיות מגדריות בכתיבת מכתבי המלצה. ההטיות המגדריות נפוצות בקרב נשים וגברים גם יחד. הטיות אלה  עשויות לפגוע באופן לא מכוון בסיכוייהן של מועמדות מצויינות. 

בעקבות פרסום של אוניברסיטת אריזונה ניסחנו עבורכםן את ההמלצות הבאות:

 

יש להדגיש הישגים ממשיים

מכתבי המלצה הנכתבים עבור גברים נוטים לכלול מידע על הישגים, בעוד שמכתבים עבור נשים כוללים לעיתים קרובות התייחסות למאמץ שנעשה ולא להישג שהמאמץ הניב.

יש לציין פרסומים ומחקרים

הקפידו לכלול מידע חשוב אודות מחקרים ופרסומים במכתב ההמלצה. מכתבי המלצה שנכתבים עבור דברים כוללים מידע זה לעיתים קרובת פי - 4 ממכתבי המלצה עבור נשים.

יש להקפיד על מקצועיות

מכתבי המלצה עבור נשים נוטים להתמקד לעיתים קרובות במידע אודות חיים אישיים. חשוב להקפיד כי מכתבי ההמלצה יתייחסו לפעילותו המקצועית של המועמד.ת.

יש לכתוב באריכות ובפירוט

מכתבי המלצה הניתנים לנשים נוטים להיות קצרים משמעותית מאלה הניתנים לגברים. על הכתיבה להיות מרפורטת ומנומקת ולכלול מידע רלוונטי על המועמד.ת.

יש לכתוב בהחלטיות ובבטחון

הקפידו על כתיבה החלטית והימנעו מהסתייגויות שאינן נחוצות. מכתבי המלצה הניתנים לנשים מתאפיינים לעיתים קרובות בטון הססני ומסתייג יותר מאלו הניתנים לגברים.

יש להימנע מסטריאוטיפים

נשים מתוארות לעיתים קרובות באופן סטריאוטיפים תוך שימוש בתכונות הנתפסות כנשיות "מכילה" "אכפתית" "נכונה לעזור" ועוד. הימנעו מתיאורים בעלי מטען מגדרי סטריאוטיפי.

יש להימנע מתארים אלה:

אכפתי.ת
מסור.ה
בעל.ת מוסר עבודה גבוה
מהימנ.ה
חרוצ.ה
מנומס.ת
נעימ.ה

יש להעדיף שימוש בתארים הבאים:

מוצלח.ת
מצוינ.ת
מיומנ.ת
משכיל.ה
מוכשר.ת
שאפתנ.ית
עצמאי.ת

הנחיות לניסוח מבחנים ומטלות בלשון שוויונית

                                                                                                 ז' אלול תש"ף
                                                                                                  2020 אוגוסט 27
לכבוד
הסגל האקדמי
כאן

שלום רב,
                                 הנדון: ניסוח בלשון שוויונית מגדרית
מחקרים רבים בשנים האחרונות הראו כי שימוש בלשון זכר פוגע בביצועים ובהישגים הלימודיים והאקדמיים של נשים. נמצא כי שימוש בלשון שיוונית מגדרית מעלה את המוטיבציה ומשפרת משמעותית את תוצאות המבחנים בקרב נשים ואיננה פוגעת בהישגי הסטודנטים (גברים) הנבחנים. כך עולה, למשל, ממחקר חדש שערכו ד"ר תמר קריכלי-כץ מאוניברסיטת תל אביב וד"ר טלי רגב מהמרכז הבינתחומי בהרצליה, המסבירות את התופעה כתת מודע אינטואיטיבי, דהיינו, השפעה של סטראוטיפים מגדריים הנתפסים כשלילים על ביצועי הנשים.
לאחרונה אף פורסם מדריך מקיף בנושא השפעתן של הטיות לשוניות על מעמדן של נשים הכולל גם עצות מעשיות לנושא כתיבה לא ממוגדרת (ראו: דפנה אייזנרייך, לכתוב לכולםן: המדריך לכתיבה שוויונית וניטרלית מגדרית 2020.)
בעקבות הידע המצטבר בתחום נבקש להדגיש את החשיבות ואת תשומת הלב שיש לתת לאופן הפניה ככלי להשיא את השגי הנשים באקדמיה ובכלל. כפי שהמחקר מלמד, נשים עשויות להרוויח משינוי לשון הבחינות בעוד גברים לא יושפעו לרעה. בנוסף, מדובר במהלך שעלותו מינימלית ותועלתו מוכחת.
מכל הסיבות הללו אנו פונים במכתב זה לחברות ולחברי הסגל בבקשה להקפיד על שפה שוויונית מגדרית, בפרט בכתיבת בחינות, תרגילים ומטלות. כמו כן מומלץ להקפיד על גיוון ושוויון מגדרי בקרב הדמויות המופיעות במטלות השונות – במינן, תיאורן, תפקידיהן וכדומה.
למען הבהירות, להלן מספר הצעות לכתיבה שוויונית-מגדרית:
1) שפה לא מגדרית (למשל: עליך לציין 4 סיבות…)
2) שמות פועל ושמות פעולה (למשל: יש להשיב על…; הכתיבה בעיפרון בלבד)
3) לשון זכר רבים(למשל: נמקו …)
4) שימוש בלשון כפולה (גם זכר וגם נקבה) כל עוד זה לא מכביד על הטקסט (למשל: סטודנטים וסטודנטיות)

בברכה,
פרופ' גוסטבו מש פרופ' לאה ויטנברג
רקטור יועצת נשיא ורקטור להוגנות מגדרית

                                                                                             
                                                                                                  2023 יולי 17
לכבוד
קהילת האוניברסיטה
כאן

שלום רב,
                                 הנדון: הודעה על פנייה מגדרית

לקהילת האוניברסיטה היקרה,

 

נבקש  להסב את תשומת ליבכן וליבכם לתגובתנו להוראתו של נציב שירות המדינה מהימים האחרונים, לפיה מודעות ומסמכים רשמיים המופצים מטעם הנציבות ישתמשו מעתה בלשון זכר יחיד בלבד. הוראה זו, מתייחסת בין היתר להודעות ולמכרזים אשר יופצו בציבור, והיא מתפרסמת מבלי שהוצע תחליף לשוני שיעודד נשים להגיש מועמדותן למשרות ממשלתיות.

 

אוניברסיטת חיפה מודיעה כי תמשיך להיות מחויבת באופן מלא להוגנות מגדרית, לשוויון מגדרי ולפעולה הנגזרת מכך, ובכלל זה, לקידום המגמה החשובה של הכללת נשים בשפה. מגמה מבורכת זו נגזרת מההבנה שלשון הדיבור והכתיבה היא אמצעי חשוב לקידום ערכים ולשינוי מציאות.

 

ברוח האמור, ובהתאמה לסעיף 8א לחוק שוויון הזדמנויות בתעסוקה, האוניברסיטה תמשיך לוודא שתתקיים נגישות שווה לתפקידים ולעמדות מפתח באוניברסיטה ולא תיתן יד להרתעה לשונית של נשים מהגשת מועמדויות. לפיכך, תמשיך במנהגה לפרסם מכרזים, פרסומים רשמיים ופניות  אחרות באופן המתייחס בצורה ישירה וברורה לנשים ולגברים, ובלשון נטולת מטען מגדרי ככל הניתן.

 

בברכה,

 

פרופ' רון רובין, נשיא

פרופ' גור אלרואי, רקטור

מר שרון זייד, מנכ"ל

פרופ' שולמית אלמוג, יועצת הנשיא לקידום הוגנות מגדרית