לומדת הטיות מגדריות סמויות
מצורף קישור ללומדה חדשה שפותחה במערך להוגנות מגדרית בשיתוף עם חברת Improve IT
המיועדת לתאר מה הן הטיות מגדריות סמויות וכיצד ניתן להתמודד איתן .
פנים ומילים – יום האישה הישראלית
ב-8 במרס 2024 יחול יום האישה הבינלאומי, שהוא הזדמנות שנתית לציון ההישגים והאתגרים הנוגעים לנשים בכל העולם. על רקע אירועי השבת השחורה, שכללו פגיעות קשות בנשים וחשפו את השתקתן של והדרתן מקבלת החלטות, נציין השנה באוניברסיטת חיפה את יום האישה הישראלית במיזם פנים ומילים.
המיזם מתחקה אחר האופן שבו אירועי ה -7 באוקטובר נגעו בנשים. הוא משלב בין פנים ומילים של עשרות נשים הנמנות עם קהילת האוניברסיטה – חברות הסגל האקדמי והמנהלי, גמלאיות וסטודנטיות.
ב- 7 במרס 2024 יתקיים אירוע השקה של המיזם האמנותי , חברת אודיטוריום הכט .
חלק מהמשתתפות במיזם ספרו על האופן שבו חוו את אירועי העת הזו.
בקישורים הבאים תוכלו למצוא את דבריהן:
פרויקט בורונה -DIGITAL INCLUSION
פרופ' שולמית אלמוג, ראשת המערך להוגנות מגדרית ויועצת הנשיא להוגנות מגדרית חברה בפרויקט המצוינות לשנים 2023-2027 בפקולטה למדעי הרוח באוניברסיטת ורונה. מטרתו העיקרית של הפרויקט היא לקדם ולעודד הכללה במחקר, בהוראה ובהפצה של תוכן מדעי תוך התגברות על אי שוויון מגדרי, כלכלי, חברתי ותרבותי באוניבסיטה ומחוצה לה .
במסגרת מפגש ההתנעה של הפרויקט בורונה, הציגה פרופ' שולמית אלמוג לומדה חדשנית שפותחה במערך להוגנות מגדרית בשיתוף עם חברת Improve It להטמעת כתיבה מופחתת מטען מגדרי בשפה העברית. הלומדה מעניקה אפשרות להתנסות אינטרקטיבית כתיבה נטולת מטען מגדרי ומקנה כלים חשובים בהקשר זה.
הלומדה בקרוב תועלה לאתר.
חוקרות על אלימות מגדרית במלחמת אוקטובר 2023
רוע הוא רוע הוא רוע - כואבות ביחד: פגיעה מגדרית בזמן המלחמה
מפגש חוקרות -"להניח מילים טובות בעת חירום"
בימי המלחמה כל אחת מאיתנו עסוקה בהתמודדות עם השלכות המצב הייחודי והאפשרי עבורה.
התפקידים השונים שנשים מחזיקות (אימהות, רעיות, אחיות, בנות, סבתות, חברות, שכנות, מתנדבות) מביאים עימם מחשבות, רגשות והתנהגויות שונות בעת הזו. שילוב תפקיד החוקרת לצד התפקידים האחרים מעלה אתגר מיוחד.
הניסיון והידע מלמדנו שלצד ההתמודדות האישית, במצבי קושי וחירום ישנה חשיבות לביסוס תחושת ההשתייכות ותחושת הקהילתיות בכדי לבנות חוסן ויכולת הכלה.
לפיכך, המערך להוגנות מגדרית יזם מפגש שיח בו הונחו מילים טובות, התאפשרה המשגה של התמודדות אפקטיבית בזמן חירום (Psycho-education) וקודמה יכולת ההתארגנות לקראת העתיד לבוא.
המפגש הונחה על ידי ד"ר סמדר פורת, פסיכולוגית ויועצת ארגונית בעלת ניסיון בעבודה קבוצתית ובהתערבות במצבי משבר ונטלו בו חלק חוקרות מהפקולטות השונות באוניברסיטה.
פרויקט בינלאומי של המערך להוגנות מגדרית בשיתוף אוניבריסטת ליל
כנס בליל (צרפת) - "Combating Gender Based Violence"
אלימות מגדרית היא תופעה קשה הנוגעת לאי שוויון מגדרי. קיימת חשיבות עליונה בחקר התופעה ובפיתוח דרכים להיאבק בה. ביולי 2023 התקיים באוניברסיטת ליל שבצרפת כינוס בינלאומי למאבק באלימות מגדרית. הכינוס הוא המשכו של פרויקט בינלאומי שיזמו פרפ' שולמית אלמוג ופרופ' אן וגנר. חלקו הראשון של הפרויקט היה כנס בשיתוף הפורום למשפט, מגדר ומדיניות חברתית בפקולטה למשפטים של אוניברסיטת חיפה, שהתקיים בחיפה בתחילת 2023, ואשר שעסק בנושא הוגנות מגדרית באקדמיה.
בכנס בליל נטלו חלק יועצת הנשיא להוגנות מגדרית וראשת מערך ההוגנות פרופ' שולמית אלמוג וד"ר גל אמיר, חוקר בצוות המערך. פרופ' אלמוג וד"ר אמיר הציגו את מחקרם הבוחן את הקשרים המשפטיים והתרבותיים בין תופעת הרשת "MeToo" ובין דימויים דיסטופיים בספרות.
הכנס נגע בשאלות תיאורטיות הנוגעות לאלימות מגדרית וסיבותיה, אך גם כלל הרצאות שהציגו תמונת מצב עגומה מרחבי העולם. בעיות של 'העולם הראשון' כגון אלימות סייבר כנגד נשים, הוצגו לצד בעיות של המדינות המתפתחות כגון נישואי קטינות, או המאבק האפריקאי כנגד מחתרת בוקו חראם המשעבדת וחוטפת נשים באשר הן. מכל מקום ממנו הגיעו החוקרים והחוקרות ניתן היה לאתר אלימות מגדרית, המקבלת פנים שונות, בהתאם להקשר הגיאוגרפי והתרבותי.
בין ההרצאות הרבות שנשמעו בכינוס, נציין את הרצאתה של פרופ' אסתר הרצוג ממכללת צפת, שהציגה את מאבקה רב השנים כנגד הפרדת ילדים וילדות ממשפחות המוצא על ידי שירותי הרווחה. בהרצאה נכחה הגב' קיי מוסה שמאבקה להשיב את החזקה בבתה שימש בסיס למחקרה של פרופ' הרצוג; הרצאתה של ד"ר אנמיקה דס מאוניברסיטת היידרבאד בהודו, שעסקה באתנוגרפיה ביקורתית של החינוך הגבוה בהודו בהקשר של אלימות מגדרית;הרצאת פרופסור קרינה סטריידום וד"ר אביולה ג'ון אסיילה מאוניברסיטת וולטר סיסולו בדרום אפריקה שעסקה בדרך בה משפיע סיוע חוץ על הפחתת אלימות מגדרית בארצות אפריקה;הרצאת ד"ר קים בארקר מהאוניברסיטה הפתוחה בבריטניה על אלימות מגדרית מקוונת;הרצאת ד"ר ביניטה בהרה מאוניברסיטת KIIT בהודו על אלימות מגדרית כלפי אסירות; הרצאת ד"ר אלנה צ'רניאק ממכללת הרטוויק בארצות הברית שכללה ניתוח תיאורטי של אלימות מגדרית בין בני זו; הרצאת ד"ר שרה מרוסק מאוניברסיטת הילו בהוואי, בנוגע לדרכים החוקיות להתמודד עם אלימות מגדרית בין בני זוג באקדמיה האמריקאית;הרצאת ד"ר קרופיה פרלמטה מאוניברסיטת סיינס מלזיה על תרבות האונס בסרטים מוזיקליים טאמילים, הרצאת גב' יטקטו מנגסטו מאוניברסיטת אדיס אבבה באתיופיה על נישואי קטינות בחבל גונדר,והרצאת ד"ר ג'יל סיינט ג'ורג' האוניברסיטה הפתוחה באנגליה על הדרך בה ההיסטוריה של העבדות בברבדוס משפיעה על האלימות המגדרית שם כיום.
לאחר ארבעת ימי הכנס, הצטיירה תמונת מצב עגומה, אך לצידה כלים תיאורטיים ומעשיים לצורך המאבק באלימות המגדרית.
סדנה בינלאומית בנושא הוגנות מגדרית באקדמיה
ככל שהדרגה האקדמית נוסקת כך צונח מספר הנשים הנושאות בה– כך עולה מנתונים כלל עולמיים שהוצגו השבוע בסדנה בינלאומית שנערכה באוניברסיטת חיפה.
הסדנה, הראשונה מסוגה, הושקה על-ידי הפורום למשפט מגדר ומדיניות חברתית בראשותן של פרופ' שולמית אלמוג ופרופ' נויה רימלט, והמערך למגוון הוגנות ושוויון בראשותה של פרופ' שולמית אלמוג מאוניברסיטת חיפה, בשיתוף-פעולה עם אוניברסיטת ליל, צרפת.
האירוע התקיים באוניברסיטת חיפה ובמהלכו הציגו חוקרות מובילות מן הארץ ומן העולם, אשר מחקריהן בדיסציפלינות השונות מתמקדות בסוגיות של הוגנות מגדרית באקדמיה, מחקרים ונתונים גלובליים, וכן נדונו תובנות ודרכים להתגבר על תת-הייצוג הנשי הבולט באקדמיה, לרבות-ובעיקר בדרגות הבכירות.
ד"ר ויקטוריה שונומי (Dr. Victoria Showunmi) מבריטניה פתחה את הסדנה עם פרזנטציה אינטראקטיבית על ריבוי זהויות ועל הצטלבויות של צורות שונות של אפליה (intersectionality). ד"ר בנג'מין ריס (Dr. Benjamin Reese) מארה"ב שיתף מניסיונו הרב בזיהוי הטיות נסתרות וסיפר על הדרכים המקוריות בהן הוא נוקט בהתמודדות עימן בארגונים השונים עימם הוא עובד. מיה אשכנזי הציגה את המחקר שלה ושל ד"ר חנה חימי העוסק באפליה מגדרית במכללות ובאופנים שבהם אי השוויון המגדרי מתעצם עקב אי שוויון מבני בין מכללות לאוניברסיטאות. ד"ר סיגל נגר-רון, ד"ר שגית קדם-ימיני וד"ר תמי רזי הציגו את האפשרות לזיהוי וניתוח של הצטלבויות של מגדר, אתניות ולאום, כמו גם הבדלים בין אוניברסיטאות ומכללות באמצעות מתודולוגיה יחודית של כריית תהליכים. פרופ' אסתר הרצוג הציגה את השפעתן המשמעותית של חוקרות במכללות, לעומת אוניברסיטאות, על התפתחות המחקר החברתי, המגדרי והאנתרופולוגי בישראל.
במושב הצהריים, פרופ' יונינה אלדר ממכון וייצמן למדע, חברת האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים ויו"ר ועדת ההיגוי והשיפוט לקידום הוגנות מגדרית של ות"ת/מל"ג, הציגה את האתגרים ואת המהלכים המעניינים שהובילו לפיתוח ולעדכון הכלים המוצעים כיום על ידי המועצה להשכלה גבוהה לקידום הוגנות מגדרית באקדמיה בישראל. פרופ' שולמית אלמוג יועצת הנשיא להוגנות מגדרית באוניברסיטת חיפה הציגה את אופן יישום הכלים הללו באוניברסיטת חיפה על ההתאמות היחודיות שנדרשו ועל ההישגים שהושגו במהלך השנתיים האחרונות בהקשר זה.
במושב אחר הצהריים שעסק בפרספקטיבות השוואתיות הציגה ד"ר רקיב קלקר (Dr. Rakibe Külcür) מאוסטריה, את המחקר המשותף שלה עם ד"ר פטמה גונרי (Dr. Fatma Güneri) ועם ד"ר פלין גול (Dr. Pelin Gül), הסוקר באופן השוואתי את המבנים המגדריים הארגוניים ואת המדיניות המגדרית הננקטת באוניברסיטאות של טורקיה, צרפת והולנד. פרופ' היידימארי וינקל (Prof. Heidemarie Winkel) מגרמניה הציגה את ההתמודדות הקשה שרפורמות מעשיות לקידום הוגנות מגדרית נתקלות בה במוסדות האקדמיים בגרמניה. פרופ' מריה לוציץ'-קטיצ' (Prof. Marija Lučić-Ćatić) הציגה מחקר משותף עם פרופ' מואמר קבזוויק (Prof.(Muamer Kavazović מסרייבו, בו הן בחנו באופן מקורי ומעניין כיצד שולבו, תורגמו והומשגו תוכניות לקידום הוגנות מגדרית במנגנונים ובמערכות של אוניברסיטת סרייבו. פרופ' קיארה בטיסטי (Prof. Chiara Battisti) מאיטליה חתמה את המושב בהרצאה מרתקת על "תקרות הזכוכית והרצפות הדביקות" באקדמיה באיטליה באופן כללי ובאוניברסיטת ורונה בה היא עובדת בפרט.
את מושב הערב בנושא נשים במקצועות המדעים והטכנולוגיים פתחה ד"ר מיטל עירן-יונה שהציגה את מחקרה המשותף עם פרופ' יוסי ניר ממכון ויצמן על תפיסותיהן של סטודנטיות לדוקטורט ופוסט-דוקטורט לפיזיקה על המשך דרכן האקדמית בישראל. את המושב חתמה ד"ר שולמית אהרוני ליר במחקרה על השפעתן של רשתות תמיכה במדיה החברתית על העצמת יכולות ותחושת מסוגלות לפעולה והשתתפות בזירה האקדמית המדעית-טכנולוגית.
בנוסף השתתפו בסדנה חוקרות המובילות את סוגית ההוגנות המגדרית באקדמיה בישראל, וממלאות תפקידים בתחום ההוגנות המגדרית באקדמיה, בהן פרופ' חיה לורברבאום-גלסקי, יו"ר הוועדה להוגנות מגדרית ויועצת הנשיא הממונה על הוגנות מגדרית – האוניברסיטה העברית, פרופ' עדי זלצברג, סגנית נשיא לגיוון והכללה- הטכניון ועוד נשות אקדמיה בולטות. מעבר לדיונים עצמם, שימשה הסדנה כבמה לשיח מגוון, ליצירת קשרים בין המשתתפים/ות ולשיתופי-פעולה בין אוניברסיטת חיפה לבין מוסדות אקדמיים מובילים בעולם.
תודה חמה לכל המשתתפות, לאורחות ואורחי הסדנה, ליו"ר המושבים פרופ' רוית ראופמן, ד"ר מעין סודאי פרופ' לוטם פרי-חזן וד"ר שני שטרן ולדיקן הפקולטה למשפטים פרופ' טל ז'רסקי שלקחו חלק באירוע.
לתקצירי ההרצאות – לחצו כאן.
להלן לינק לסרטונים מהאירוע:
ד"ר ויקטוריה שונומי- https://www.youtube.com/watch?v=QbOstWGkF1I
ד"ר בנג'מין ריס- https://www.youtube.com/watch?v=Yd1xkpq3Hrk
ד"ר מיה אשכנזי- https://www.youtube.com/watch?v=hXy-aPzTpn0
ד"ר תמי רזי- https://youtu.be/3kbsSZaw0N0
פרופ' אסתר הרצוג- https://youtu.be/Z760jZ2BzUc
פרופ' יונינה אלדר- https://youtu.be/11jMROnNE6k
פרופ' שולמית אלמוג- https://youtu.be/duPkJCkJOSI
ד"ר רקיב קלקר- https://youtu.be/ilRTQdzslOs
פרופ' היידימארי וינקל- https://youtu.be/4jHaXcVoxCw
פרופ' מריה לוציץ'- קטיצ'- https://youtu.be/LK4YhjeMEv0
פרופ' קיארה בטיסטי- https://youtu.be/t9dEFtjKX00
ד"ר שולמית אהרוני ליר- https://youtu.be/jVYVKIXT-jA
ד"ר מיטל עירן-יונה- https://youtu.be/6DHhHNod6Ko
מפגש עם ד"ר סמואל סגורה קובוס - " Tecnológico de Monterrey's"
בית הספר למדעי החברה ומדע המדינה " " Tecnológico de Monterrey's (https://tec.mx/en/about-us) יזם קבוצת מחקר בנושא דמוקרטיה גלובלית,על מנת לפתח הצעות לחיזוק מנגנונים ותמריצים לחיזוק הדמוקרטיה במקסיקו. חלק מהפרויקט העוסק גם באי שוויון מגדרי, ובמסגרת זו קיים ד"ר סמואל סגורה קובוס מפגשים וראיונות בקרב ממלאות תפקידים באוניברסיטאות בארץ, על מנת להעמיק את ההבנה בדבר האתגרים והפתרונות המיושמים על מנת לקדם נשים במחקר ולצמצם את הפער המגדרי. בפגישה עם צוות המערך להוגנות מגדרית הוצגו בפני ד"ר סגורה קובוס פעילויות ותובנות שפותחו במערך במטרהלספק מענה לחסמים קיימים ולקדם שוויון מגדרי באקדמיה.
ביקור משלחת AEN
בתשפ"ג התקיים ביקור של משלחת אמריקאית במסגרת פעילויות AEN
Academic Engagement Network – https://academicengagement.org/
במהלך המפגש הציגה פרופ' שולמית אלמוג, ראשת המערך להוגנות מגדרית, את הישגי האוניברסיטה בכל הנוגע לקידום הודנות מגדרית בשנים האחרונות.
מפגש עם צוות המגוון וההוגנות במכללת שנקר
שמחנו לארח במערך את ד"ר ורד גני זפרן, דיקנית הסטודנטים.יות במכללת שנקר ואת קובי פרץ, ממונה תקווה ישראלית ומנהל המכינה לעיצוב ואמנות.
היה מרתק לחלוק תובנות ולרקום תוכניות לפעילות משותפת הנוגעות לנשים יוצרות.
אירוח משלחת מאוניברסיטת CUNY
"עושות עצמאות"- אירוע וובינר בשיתוף חוקרות ממוסדות אקדמיים
פרופ' שולמית אלמוג הנחתה את המושב של "נשים ומדע" בכנס כלל-אוניברסיטאי של חוקרות, שבו ייצגה את האוניברסיטה ד"ר שני שטרן מחוג סגול לנוירוביולוגיה והרצתה על "השונה והדומה בין אוטיזם לסכיזופרניה".
במסגרת אירוע הוובינר, שהתקיים ב-2 במאי, הרצתה גם פרופ' נויה רימלט מהפקולטה להמשפטים בנושא: "ומה יהיה על גודלו של העם היהודי?" – סיפורו של חוק ההפלות הישראלי.
ניתן לצפות בסרטונים מוקלטים של האירוע בקישור הבא: https://webinarservices.biz/recordazmaut020523
EnRoL - וובינר בנוא מגדר פוליטיקה ומשפט
במרץ 2023 הציגה פרופ' שולמית אלמוג, ראשת מערך להוגנות מגדרית, את פעילות המערך בוובינר בנושא מגדר, פוליטיקה ומשפט של Enrol! – The Human Rights and the Rule of Law Speaker Series.
אירועי יום-האישה במערך להוגנות מגדרית
ראשת המערך ויועצת הנשיא לקידום הוגנות, פרופ׳ שולמית אלמוג, התארחה בהסכת של ענת שרון בלייס "אחת+חמש" המשודר ב-"כאן תרבות", והציגה חמש דמויות ספרותיות נשיות, ואת האופן שבו מתכתבות הדמויות עם תפיסות שונות הקשורות לשוויון.
לרגל יום האישה הבינלאומי קיימה קיימה אגודת ידידי.ות האוניברסיטה בארה"ב וובינר שהוקדש לדיון בנושא ההוגנות המגדרית באקדמיה בכלל ובאוניברסיטת חיפה בפרט.
פרטים בפלייר וכאן
משפט, אמנות, אליס ו- OPEN AI
מערך המגוון והשוויון רואה חשיבות רבה בפיתוח קשרים משמעותיים עם הקהילה הסובבת את האוניברסיטה ובמיוחד בעיר חיפה ובצפון. על רקע זה, שמחנו להיענות להזמנת אוניברסיטת חיפה לנוער ליטול חלק באירוע אשר במסגרתו התארחו בקמפוס תלמידים ותלמידות מבית הספר "רעות לאומנויות" בחיפה.במסגרת האירוע, העבירה ראשת המערך, פרופ' שולמית אלמוג סדנאות שבמרכזן דמות יוצאת-דופן בתרבות – גיבורת ספרו של קרול לואיס –אליס בארץ הפלאות.
אליס הוצגה בסדנאות כנערה שמייצגת עוצמה, תבונה ורגישות, אשר מבינה מיד כי כללי המשחק המשפטיים ב"ארץ הפלאות" מנוגדים לפואטיקה המשפטית הנוהגת. באמצעות הכשלים הפואטיים עליהם מצביעה אליס, למדו התלמידים/ות מהם כללי הפואטיקה של המשפט וכיצד אלו באים לידי ביטוי בבתי המשפט. פרופ' אלמוג דנה עם התלמידים והתלמידות בשאלה שמעסיקה בימים אלו רבים/ות – האם הכלים שקיימים בתוכנות של אינטליגנציה מלאכותית יכולים להחליף את הדמיון האנושי, ולהפיק מבע הדומה, ולו באופן חלקי, ליצירתו הנצחית של קרול לואיס.
מרתק לציין, כי התלמידים/ות ענו פה-אחד – לא!
מכתב בדבר ייצוג נשים בכנסים ואירועים
בדצמבר 2022 הפיץ מערך ההוגנות המגדרית לקהילת האוניברסיטה מכתב בדבר יצוג נשים בכנסים ואירועים
מפגש תרבותי במעונה הרשמי של שגרירת קנדה בישראל
בתשפ"ב התקיים מפגש תרבותי במעונה הרשמי של שגרירת קנדה בישראל, השגרירה ליסה סטדלבאואר, בו שוחחו פרופ' שולמית אלמוג, ראשת המערך ויועצת הנשיא להוגנות מגדרית ופרופ' נויה רימלט המנהלת המשותפת של הפורום למשפט מגדר ומדיניות חברתית על הרלוונטיות של ספרה של הסופרת הקנדית מרגרט אטווד משנת 1985 "סיפורה של שפחה" לימינו, על הביקורת הפמיניסטית הנוקבת המובעת בו ועל אירועים גלובאליים הנוגעים לשוויון מגדרי המשפיעים והמושפעים מהקריאה המחודשת של יצירה זו. באירוע נכחו נציגות ידידי האוניברסיטה ואורחות מעולמות האקדמיה, המשפט והתעשיה בישראל.
דו"ח המועצה לקידום נשים במדע ובטכנולוגיה
אקדמיה על הבר - אירוע לרגל יום האישה הבינלאומי 2022
אוניברסיטת חיפה והטכניון קיימו אירוע משותף לרגל יום האישה הבינלאומי 2022. באירוע שכותרתו הייתה "מסע בזמן בעקבות החוכמה הנשית: מיוון העתיקה ועד לגילוי מבנה ה- DNA". נשמעו הרצאות מפי פרופ' שולמית אלמוג יועצת הנשיא הממונה על ההוגנות המגדרית, אוניברסיטת חיפה ופרופ' עדי זלצברג יועצת הנשיא לקידום נשים במדע ובהנדסה, הטכניון.
צילום: רמי שלוש, דוברות הטכניון; לילך ברקת
מחוברות באקדמיה - יום האישה 2021
יום האישה הבינלאומי לשנת 2021 צוין באירוע משותף של יועצות הנשיא להוגנות מגדרית, בו חברו יחדיו תשע אוניברסיטאות, לאירוע מקוון עם חשיפה למגוון האנושי והמחקרי של נשים-חוקרות באוניברסיטאות בישראל. לקחו בו חלק חוקרות מאוניברסיטת תל אביב, מהאוניברסיטה העברית, מאוניברסיטת חיפה, מאוניברסיטת בר אילן, מאוניברסיטת בן גוריון, מהטכניון, מאוניברסיטת אריאל, ממכון ויצמן למדע ומהאוניברסיטה הפתוחה.